Grupări armate palestiniene, inclusiv una care afirmă că face parte din organizația islamistă Hamas, au furat luna trecută un total de 66 de milioane de euro din seifurile mai multor sucursale bancare din Gaza, au relatat sâmbătă Le Monde și AFP.

Sediu al Băncii Palestinei din Fâșia GazaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cotidianul francez a avut acces la un document trimis de Banca Palestinei „către anumiți parteneri internaționali", în care sunt descrise spargerile spectaculoase, inclusiv una la sucursala sa principală din orașul Gaza.

Pe 16 aprilie, angajații „au observat că o gaură fusese făcută în tavanul seifului", explică ziarul, adăugând că „infractorii au pus mâna pe casete din bancomate care conțineau echivalentul a 2,8 milioane de euro în shekeli israelieni".

Hamas ar fi și ea implicată

Chiar în dimineața următoare, 17 aprilie, `grupuri înarmate` înarmate cu explozibili au intrat din nou în clădire, scrie Le Monde.

De data aceasta pentru a arunca în aer învelișul de ciment turnat cu o zi înainte pentru a proteja banii și au deschis trei seifuri, „luând echivalentul a 29 de milioane de euro în diferite valute".

Pe 18 aprilie, o a doua sucursală, cea mai mare din centrul orașului, a fost atacată de un „comando" de bărbați care au pretins că sunt „de la cele mai înalte autorități din Gaza", termen care se referă la Hamas, după cum subliniază ziarul, și au plecat „cu echivalentul a 33,6 milioane de euro în shekeli israelieni".

Armata israeliană a confiscat și ea sume importante din Gaza

Armata israeliană a confiscat de asemenea „ sumă importantă de bani aparținând instituției" din enclavă, potrivit Le Monde.

Presa israeliană „a relatat în februarie că suma confiscată se ridica la câteva zeci de milioane de dolari și că operațiunea a avut ca scop să împiedice Hamas să pună mâna pe această sumă".

Clienții de la bancomate sunt „taxați” de bărbați mascați

Le Monde descrie, de asemenea, modul în care războiul a îngreunat păstrarea în siguranță a numerarului de către Banca Palestinei și obținerea de numerar de către locuitorii din Gaza.

„Doar două bancomate mai funcționează, la Rafah și la Deir Al-Balah (sud), când au curent electric", subliniază ziarul.

Mai mult, „potrivit mărturiilor unor locuitori din Gaza, coroborate cu înregistrările camerelor de supraveghere, bărbați înarmați mascați amenință clienții în fața bancomatelor, cerând un procent din retragerile lor", explică ziarul.